
Zamanla, 3 boyutlu baskıda kullandığım ve hayatımı kolaylaştıran bir araç seti derledim. Bu araçları 3 boyutlu yazıcımı onarmak için, herhangi bir parçasını sökmek için veya yazıcının yapıştırıcı özelliğini geliştirmek için kullandım ve bu araçlar zamanla daha da kullanışlı hale geldi. Sıklıkla kullandığım bu araç ve aksesuarların listesini paylaşarak sizlerin de 3D yazıcı sahiplerinin kullandığı malzemeler hakkında bilgilenmenizin güzel bir fikir olacağını düşündüm.
Malzemeler
Eğer 3D baskıda yeniyseniz, aşağıdaki liste yeni bir malzeme listesi oluşturma aşamasında iyi bir başlangıç noktası olabilir. Gidip bir kerede bu araçların hepsini almanız gerekmez, zamanla aşağıdaki listeye benzer bir araç seti toplayacağınız kanısındayım.
1.Maskeleme Bandı
Maskeleme bandı, baskı yatağı için kullanılan en temel ve en yaygın yüzey kaplama malzemesidir. Baskı yatağına maskeleme bandı eklemek, 3D baskılı nesnelerin daha iyi yapışmasına yardımcı olmak için kullanılan basit bir yoldur. Ayrıca, bu bant biten baskıyı daha kolay bir şekilde almamızı sağlar ve baskı yatağını çizilmelere karşı korur.
En yaygın kullanılan maskeleme bandı mavi ressam bandıdır. Bu banttan birçok farklı türde olsa da, en iyi sonuçları 3M’s Scotch-Blue 2090 bandıyla elde ettim. Bant satın alınırken genişliğinin en az 50 mm (2 inç) olmasına dikkat edin. Kaplama yaparken daha az şerit oluştuğu için geniş bantlar tercih sebebidir. Eğer sık sık baskı yüzeyini değiştiriyorsanız zaten bunu faydasını göreceksiniz.
2.Kapton Bandı
Kapton bandı, baskı yatağını kaplamak için kullanılan bir diğer alternatif yapıştırıcıdır. Ancak maskeleme bandının aksine, Kapton bant özellikle (400 ° C’ye kadar) yüksek sıcaklıklara dayanacak şekilde dizayn edilmiştir.
Kapton bandı, çoğu zaman ABS filaman kombinasyonları ile birlikte genellikle 3D baskıda yapıştırmayı arttırmak ve eğilmeyi engellemek için kullanılır. PLA ile yazdırırken ise maskeleme bandı kullanmak daha ucuz çünkü bir rulo Kapton bandı kullanmak neredeyse iki kat daha pahalı.
Kapton bandı ısıya dayanıklılığı sayesinde 3D yazıcının bileşenlerini ısıya karşı korumak için yaygın olarak kullanılır.
3.Yapıştırıcı
3 boyutlu yazıcının yapışma dayanıklılığını artırmak için yapıştırıcı kullanmak pratik bir yoldur: sadece baskı yatağını suda çözünülebilir yapıştırıcı ile kapla; bu işlem 3D yazıcının yapışma dayanıklılığını çok geçmeden artıracaktır.
Ben şahsen saç spreyi (genellikle yapışma sorunları ile mücadele için kullanılan bir alternatif) yerine yapıştırıcıyı tercih ediyorum. Kaplama esnasında herhangi bir endişeye gerek kalmadan hassasiyetle uygulanabilir.
Elmer ya da Pritt marka yıkanabilir tutkal çubukları 3D baskı amaçlı uygulamalarda iyi çalışıyor gibi görünüyor.
4.Dijital Kumpas
3D baskı açısından baktığımız zaman, bir kumpasın birçok uygulaması olacaktır: baskı hassasiyetini kontrol etmek bu uygulamalardan sadece birisi.
3D yazıcı filamanı, 3mm veya 1.75 mm olarak reklamı yapılır, nadiren bu kesin ölçümlere göre üretiliyor. İşte bu noktada kumpas çok kullanışlı bir hale geliyor: Ortalama birkaç farklı pozisyonda filamanı ölçün, ölçümlerinizin ortalamasını alın ve eğer gerekirse filaman yarıçapınızı yazılımınızda ayarlayın.
Şahsen ben kumpası iki ondalık hassasiyetle kullanırım. Dijital kumpaslar biraz daha pahalı olsa da analog olanlara kıyasla daha kesin sonuç veriyorlar. Kumpasına iyi bak, 3D baskı kariyerinin sonuna kadar lazım olacak.
5.Cımbız Seti
3D baskıya başladığım zaman her zaman elimde cımbızımı bulundururum.
Yazıcı baskıya başlamadan önce, enjektörden sızan filamanları takmak için sıklıkla cımbızımı kullanırım.(parmaklarımı yakmadan).Ayrıca 3D baskı sonrası temizlik yaparken de kullanışlı oluyor. Tüm işlerde kullanmanız için çeşitli büyüklükte ve şekilde cımbız setleri almanızı öneririm.
6.Palet Bıçaklar
Bazen 3D yazıcılarda, yapıştırıcıların yüzey yatağına çok iyi yapışmasına ve elle çıkarılamamasına şahit olursunuz. Bu durumlarda baskı yatağı üzerinde, yapıştırıcının gevşek olduğu bölgelerde dikkatlice palet bıçağını kullanırım.
Zamanla, Palet bıçağı koleksiyonu oluşturdum. Şu anda size başlangıç aşaması olarak en azından bir tane esnek ve bir tane de sert olanından bulundurmanızı öneririm. Özelikle Titan marka paslanmaz çelik kazıyıcılar sivri uçlarıyla 3D yazıcı tabanında oldukça kullanışlı oluyor. Titan marka bıçaklar 3 bıçaklı değişken bir set sunuyor ve bu başlangıç için gayet yeterli.
7.Bıçak & Kesim Tahtası
Baskılarınızı işleme göndermek için bıçağa ihtiyaç duyarsınız:3D baskılar nadiren mükemmel çıkarlar ve baskı esnasında plastik lekeleri ve filaman dizelerini kaldırmanız gerekebilir.Böylece X-Acto gibi bir dizi değiştirilebilir bıçak serisi işinize epey yarayacaktır.Ve son olarak bir kesim tahtası almak için emin olun,pişman olmazsınız.
8.Zımpara
3D baskı işleminde, çeşitli modeller içerisinde seçilmiş iyi bir zımpara epey kullanışlı olacaktır. Elimde 220’den 1000’e kadar kalınlıkları değişen bir zımpara serisi bulunduruyorum. Kaliteli zımparalar yavaş eskir bu yüzden 3M veya benzeri modelleri tercih edin.
9.Pense
Pense seti çeşitli kullanımlara sahiptir; yüzeye yapışmış baskıyı kaldırmak veya
3 boyutlu yazıcının çeşitli parçalarını onarmak bu kullanımlardan sadece birkaçı. Kauçuk ve kaymaz saplı penselerden almanızı tavsiye ederim. Markası fark etmeksizin iğne burunlu penseyi ve tel kesme pensesini mutlaka almalısınız. Kesme pensesi filamanı düzeltme esnasında epey kullanışlı olacaktır.
10.Tornavida & Alyan Anahtar
Büyük olasılıkla birkaç tane tornavida ve alyan anahtara sahipsinizdir. Eğer sahip değilseniz, emin olun ki periyodik olarak bakımlarda step motor vidalarını yeniden sıkmak için ihtiyacınız olacak. Altıgen somun ve cıvatalar 3D yazıcıların montajında geniş bir kullanıma sahiptir.
11.Kurutucu
Çoğu 3D yazıcı filamanı zamanla su emmeye başlar, bunun sonucunda ise filaman bozulması baskı esnasında bazı komplikasyonlara yol açacaktır. Bu nedenle filamanı son derece kuru bir ortamda saklamanızı tavsiye ederiz. İşte bu noktada filamanı saklamak için hızlı ve basit bir yol bulacaksınız.
Filamanı nasıl sakladığınız fark etmeksizin (plastik bir torba veya yalıtılmış bir kap ) bu kurutucular maksimum miktarda nemi emer.
12.Keçeli Kalem
3D baskıları işaretlemek için bir dizi keçeli kalem bulunduruyorum, özellikle benzer modellerin farklı boyutlarının çoklu baskılarında. Her baskının bitiş sırasını ve ayarlarını not etmek için kullanışlı bir yöntem aksi takdirde birbirinde ayırmak biraz zor olabilir.
14.Fener
Eğer 3D yazıcınıza entegre bir aydınlatma yoksa baskı makinenizin yakınlarında bir adet fener bulundurmak iyi bir fikir. Hatta iyi aydınlatılmış odalarda bile 3D yazıcının içi bazen karanlık olabiliyor ve eğer baskı kalitesini ve 3D modellemede detayları sorguluyorsanız kullanmanızı tavsiye ederim. Baskılarımı kontrol ederken kompakt LED ışığı kullanıyorum .
Faydalı olabilecek diğer malzemeler
Yukarıda yazdığımı araçlar olması gereken araçlardı ancak şimdiki malzemeler kullanışsız değiller ancak kullandığınız 3D yazıcıya göre gerekli olmayabilirler.
1.Dremel
Dremel; kesme, zımparalama, oyma ve öğütme gibi çeşitli uygulamalara izin veren, bir aksesuar seti ile birlikte gelen, yüksek hızlı döner bir araçtır.3D baskı bağlamında ben Dremel’i baskıda kalın yerleri törpülemek, destek malzemelerini kesmek için kullanıyorum.
Dremel aracının birkaç farklı sürümü vardır. Tümü de iyi iş çıkarmakla birlikte değişken hız varyasyonlarında çalışanını öneririm. Dahası, zımpara ve polisaj için doğru araç kitini aldığınızdan emin olun.
2.Lazer Termometre
Bir lazer termometre kesinlikle gerekli değil ama belirli koşullarda kullanışlı gelebilen başka bir araçtır. Bir tane aldım ve ilk önce ısınan baskı yatağının sıcaklığını ölçmek için kullanmaya başladım. Ayrıca termometre püskürtme cihazının sıcaklığını ve baskı yatağının dış kenarlarını ölçmek için de faydalı olabilir.
Amacıma göre yeterliliği kanıtlanmış temassız kızıl ötesi veya lazer tabanlı termometre kullanırım.
3.BuildTak
BuildTak 3D yazıcının baskı yatağına yapışan ince ve dayanıklı bir plastik levhadır. Bu 3D baskı için uygun değer baskı yüzeyi oluşturur ve baskı tamamlandığında temiz ve kolay bir şekilde çıkartılır.
BuildTak daha az sıklıkla değiştirildiği için Maskeleme ve Kapton bandına bir alternatiftir. Malzemeyi denemenizi önermekle birlikte dikkat etmeniz gereken bazı özellikleri vardır. Bunu bir diğer yazımızda paylaşacağım.
Sonuç
İşte benim en çok kullandığım 3 boyutlu baskı araçlarım. Gördüğünüz gibi 3D baskı makinesi ve PC’den başka malzemelere de ihtiyacımız var. Aynı zamanda bu araçların çoğunun da evinizde bulunacağından eminim. Eğer yoksa da yanıltıcı araçlara yönelmeden önce bu önemli araçlarla birlikte küçük bir malzeme kiti yapmak daha mantıklı.
Burada yazmadığım başka bir kullanışlı malzeme öneriniz var mı? Varsa, lütfen aşağıya yorumunuzu yazmaktan çekinmeyin.
Kaynak : http://3boyutluyazicilar.net/3d-baskida-profesyonel-olmak-icin-yardimci-olacak-13-arac/